معرفی ابزار و صفرتاصد مراحل هوشمند سازی ساختمان
در این مقاله از آرانوما میخواهیم در مورد مراحل هوشمند سازی ساختمان به معنای استفاده از فناوریهای جدید و بومی سازی شده و همچنین ابزار های مورد استفاده در ساختمان های هوشمند، که برای افزایش بهره وری انرژی، راحتی، امنیت و مدیریت بهتر ساختمان طراحی شده اند، صحبت کنیم؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.
بخش اول از مراحل هوشمند سازی ساختمان (معرفی سیستم های مورد نیاز)
1- بررسی نیازها و برنامه ریزی
تحلیل نیازها:
اولین قدم از تمام مراحل هوشمند سازی ساختمان، شناسایی نیازهای ساکنان و کاربریهای مختلف ساختمان (مسکونی، تجاری، اداری و …)، تحقیق در مورد برند های مختلف و انتخاب مکان های مناسب برای جایگذاری تجهیزات است.
برنامهریزی:
دومین قدم در اجرای مراحل هوشمند سازی ساختمان، تدوین برنامهای جامع برای خرید و پیادهسازی سیستمهای هوشمند متناسب با نیاز و بودجه ای ست که در اختیار داریم.
2- نصب زیرساختهای لازم برای هوشمند سازی ساختمان
شبکههای ارتباطی:
خرید و راه اندازی شبکههای ارتباطی مانند Wi-Fi و سیستمهای بیسیم.
تامین برق:
اطمینان از تامین برق پایدار و نصب منابع تغذیه اضافی برای سیستمهای حیاتی.
3- انتخاب و نصب سیستمهای هوشمند
سیستمهای مدیریت انرژی:
راه اندازی و نصب سیستمهای مدیریت انرژی، EMS که مخفف شده ی عبارت Energy Management System می باشد. این سیستم ها میزان انرژی مصرفی در ساختمان های هوشمند را پایش می کنند و اطلاعات مربوط به مصرف انرژی را در اختیار ساکنین ساختمان قرار می دهند تا آن ها اقدامات لازم را برای بهینه سازی مصرف انرژی انجام دهند. باید گفت در نتیجه ی این اقدامات، هزینه ها کاهش پیدا می کند.
سیستمهای روشنایی هوشمند:
نصب سیستم های روشنایی هوشمند و کلید پریز های لمسی که قابلیت کنترل از راه دور و زمان بندی را دارند، از جالب ترین مراحل هوشمند سازی ساختمان است که بعد از اتمام کار، شاهد نتیجه ی آن خواهید بود.
سیستمهای امنیتی هوشمند:
راه اندازی و نصب دوربینهای مدار بسته، حسگرهای حرکتی، قفلهای هوشمند و سیستمهای اعلان حریق در محل های مناسب.
سیستمهای گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع (HVAC) هوشمند:
استفاده از این سیستم ها موجب می شود تا ساکنین ساختمان هوشمند بتوانند کنترل هوشمند دما و تهویه را به راحتی با استفاده از اپلیکیشن های مخصوص، در دست خود بگیرند.
سیستمهای آبیاری هوشمند:
نصب سیستمهای آبیاری خودکار و قابل تنظیم بر اساس شرایط آب و هوا و نیازهای گیاهان از مراحل هوشمند سازی ساختمان به حساب می آید؛ استفاده از این سیستم باعث کاهش هزینه های قبض آب مصرفی، صرفه جویی در زمان و مصرف آب میشود.
سیستمهای کنترل مرکزی:
نصب سیستمهای کنترل مرکزی که به آن هاب مرکزی ساختمان هوشمند نیز گفته می شود، برای مدیریت و نظارت بهتر تمام سیستمهای ساختمان هوشمند به کار میرود.
4- آموزش و پشتیبانی
آموزش کاربران:
آموزش درست کاربران با استفاده از ویدئو و عکس های های آموزشی در مورد سیستمهای هوشمند و استفاده ی درست از اپلیکیشن های مخصوص.
بخش دوم از مراحل هوشمند سازی ساختمان (معرفی ابزار ها و تجهیزات لازم)
1- ابزارهای مدیریت انرژی
ترموستاتهای هوشمند:
مانند Nest ، Ecobee که دمای محیط را بر اساس حضور ساکنان و زمانبندیها تنظیم میکنند.
سیستمهای مانیتورینگ انرژی:
دستگاههایی که مصرف انرژی را پایش و تحلیل میکنند و گزارشهای دورهای را به مدیریت ساختمان به صورت آنلاین ارائه میدهند.
2- ابزارهای روشنایی هوشمند
لامپهای هوشمند:
مانند Philips Hue، LIFX که از طریق اپلیکیشن یا دستورات صوتی، قابل کنترل هستند.
کلیدهای روشنایی هوشمند:
سوئیچهایی که به راحتی نصب میشوند، از نظر زیبایی قابل قبول هستند و امکان کنترل روشنایی را از راه دور فراهم میکنند؛ مانند برند TP-Link Tapo Smart Switch.
3– ابزارهای امنیتی هوشمند
دوربینهای امنیتی:
دوربین های نظارتی مانند Arlo، Ring و… که امکان نظارت و ضبط ویدئو از راه دور را دارند.
حسگرهای حرکتی و درب و پنجره:
حسگرهایی مانند Orvibo و .. که ورود و خروجها را تشخیص میدهند و به سیستمهای هشدار متصل میشوند.
قفلهای هوشمند:
قفل های هوشمندی مانند August، Yale و.. که از طریق گوشی و توسط اپلیکیشن، قابل کنترل و مدیریت هستند.
4- ابزارهای HVAC هوشمند
دستگاههایی هستند که بر اساس شرایط محیطی و تنظیمات کاربر مانند Tis، دما و تهویه ی هوا را کنترل میکنند و همچنین به صورت کامل قابل برنامه ریزی و زمان بندی هستند.
فنها و پنکههای هوشمند:
دستگاهی مانند Haiku که به شبکه ی ساختمان هوشمند شما متصل میشوند و به صورت خودکار عمل میکنند.
5- ابزارهای آبیاری
کنترلر های آبیاری هوشمند
انتخاب درست ابزار هایی که برای آبیاری هوشمند قرار است استفاده کنید یکی از مهم ترین مراحل هوشمند سازی ساختمان است؛ باید توجه داشته باشید که انتخاب این ابزار های هوشمند کار آسانی نیست، این کار نیاز به تحقیق فراوان دارد. دستگاه هایی مانند Rachio، RainMachine که بر اساس شرایط آب و هوایی و نیازهای گیاهان، زمانبندی آبیاری را تنظیم میکنند، میتواند انتخاب درستی باشد.
کلام آخر
در این مقاله سعی بر این بود که مراحل هوشمند سازی ساختمان با یکسری جزئیات و معرفی ابزار های مورد نیاز باری این کار، برای شما مخاطبین عزیز آرانوما بیان شود.
هوشمند سازی ساختمان ها که با استفاده از سیستم ها و فناوری هایی که در ایران بومی سازی شده اند، بهبود قابل توجهی را در بهرهوری انرژی، راحتی، امنیت و مدیریت ساختمانها ایجاد میکند؛ با برنامهریزی و انتخاب ابزارهای مناسب، میتوان یک ساختمان را به یک محیط هوشمند و کارآمدتر تبدیل کرد.